Joikuoflife

Merkityksellisyyden kokemus kuuluu kaikille – me tarjoamme sitä eläkkeelle siirtyneille hoitajille

5.5.2021


“Mikä ihmeen Joiku of Life? Hyvinvointiyhteisö, mikä se on? Yhteisöllisyyttä ja kivoja keikkaduuneja: kuulostaako muille liian hyvältä ollakseen totta? Onko tähän jokin koira haudattuna?”

Tällaisia kommentteja kuulee ajoittain. Hoiva-ala herättää tunteita, ja se on ymmärrettävää: jokainen vanhenee ja on todennäköisesti joskus hoivan tarpeessa. Hoitajapula ja hoitajien arvostus puhuttavat. Ala koskettaa lisäksi monia inhimillisiä teemoja: Turvallisuus ja turvattomuus. Itsemääräämisoikeus ja avun tarpeessa oleminen. Arvokas ikääntyminen. Huomatuksi ja hoidetuksi tuleminen. 

Isoja asioita. On oikeastaan aika jännittävä olla töissä yhteisössä, josta joku ajattelee sen olevan liian hyvä ollakseen totta. Tätä Joiku of Life kuitenkin on: sillanrakentaja, joka tarjoaa merkityksellistä työtä ja aidon, välittävän työyhteisön eläkkeelle siirtyneille hoitajille ja sote-alalle kokenutta, osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa.   

Miten me sen teemme?
    

Eläkkeelle siirtyminen voi olla terveysriski tai mahdollisuus toteuttaa kutsumustyötä omilla ehdoilla  


Työelämästä jättäytyminen on monelle helpotus, lupa höllätä ja mahdollisuus panostaa itseen ja vapaa-aikaan. Yhtä moni kuitenkin kokee eläköitymisen myös haasteena: merkityksellisyyden kokemus, kuulumisen tunne ja työyhteisön tuoma arjen konteksti ovat yhtäkkiä poissa.

 

Rohkeimmat uskaltautuivat 20 vuoden tauon jälkeen luistelemaan, lopuille maistui reipas kävely. Ohikulkijat epäilivät hilpeän ryhmämme olevan Sydänyhdistyksen porukkaa, ja sekös meitä ilahdutti. Kuva otettu Joikun pakkaskävelyllä Tampereen Sorsapuistossa 28.1.21.Etenkin hoitoalalla, kutsumusammatissaan työskennelleelle konkarille muutos voi olla raju ja halu hyödyntää omaa ammattitaitoa yhä vahva. Eläkkeelle siirtyneiden hoitajien rautainen osaaminen, vankka kokemus ja kyky kohdata ihminen maltilla, vakaudella ja ammattitaidolla on arvokas pääoma, jota yhteiskunnassa tulisi vaalia. 

Siksi myös Joiku of Life on perustettu. Pyrimme löytämään parhaan parivaljakon työlle ja tekijälle, mutta myös varmistamaan, että olemme asiakkaan kanssa arvoiltamme linjassa. Ajoittain rankallakin hoitoalalla eläkeikäisen hoitajan tulee saada tehdä työtä omilla ehdoilla. Siksi olemme kehittäneet Joiku-napin: tilauspalvelun, josta joikulaiset saavat tekstiviestin tulleesta keikkatilauksesta sen mukaan, mihin työnkuvaan, työaikaan ja keikkapaikkaan ovat ilmoittautuneet. Keikan voi vastaanottaa tekstiviestillä tai passata työtilaisuuden, jos oma jaksaminen tai aikataulu ei anna myöten.

 

Hyvinvointi on tekoja ja niitä meillä riittää


Yksikään organisaatio ei voi uskottavasti julistautua hyvinvointiyhteisöksi ilman, että tekijät aidosti kokevat niin. 

Tuoreen työterveys- ja työtyytyväisyyskyselymme tuloksia purettaessa työterveysammattilainen kommentoi, ettei ole aikoihin kohdannut näin hyvinvoivaa työyhteisöä. Jotain on siis tehty oikein. 

Joikulaisten hyvinvointiin panostetaan monella poikkeuksellisella tavalla: 

  • Palvelukonseptimme on suunniteltu yhdessä eläkkeelle siirtyneiden hoitajien kanssa, jotta se vastaisi heidän elämäntilanteensa ehtoja.  
  • Hoitajat saavat tehdä keikkoja joustavasti: omien voimavarojensa mukaan, omaksi kokemissaan keikkapaikoissa.  
  • Vapaa-ajan tarjonta on aktiivista: hemmotteluja, kulttuuririentoja, yhteisiä iltamia ja reissuja, vähintään kerran kuussa. Tämä tuo työyhteisön kokemuksen myös keikkatyötä tekeville.  
  • Kauttamme hoitajat saavat myös ilmaista, ammatillista lisäkoulutusta sekä uutuutena liikunta- ja kulttuurietua vapaa-aikaan.
Näin lähtee curling-kivi eläkeläishoitajan kädestä! Meitä hieman jännitti viedä joikulaisia keväisille luonnonjäille, mutta mikään ei pidätellyt tätä porukkaa, kun pistettiin pelit pystyyn. Jälkipelit pidettiin tietenkin ulkotulilla, kahvia ja munkkia maistellessa.
Kuva otettu Tampereen Kaupinojalla 4.3.21.


Se, että saan itse toimia tässä risteyksessä – olla löytämässä Joikun arvomaailmaan ja toimintatapaan sopivia lähihoitajia, sairaanhoitajia, työterveyshoitajia ja laboratorihoitajia ja auttaa kartoittamaan heille sopivat tavat tehdä hoitotyötä eläkkeellä – on arvokasta ja innostavaa. Jos olet halukas joikulaiseksi, tavataan infotilaisuudessamme! Niistä löydät lisätietoa urasivuiltamme: https://rekry.joikuoflife.fi/


Pilkehtien, Tanja Kirjoittaja on Joikun konkarihoitajien ja hyvinvointiin panostavien sote-organisaatioiden yhteen yhyttäjä, eli Joikun rekrytoinnista vastaava Tanja Haarla.