Joikuoflife

Moni haaveilee työnteosta eläkkeellä. Työhön tunnetaan kaipuuta, koska lisääntyneen vapaa-ajan rinnalle kaivataan tasapainoa. Joiku of Life toimii niin, että työtä muokataan ihmiseen, jaksamiseen ja elämäntilanteeseen sopivaksi. Eläkevuosien työhaaveista voi tulla totta.

Eläkevuosien työhaaveet

Eläkeläisistä jopa kaksi kolmesta haluaisi tehdä töitä eläkkeellä, mikä käy ilmi työeläkeyhtiö Ilmarisen tutkimuksesta (2021). 

Työltä eläkeläiset toivovat seuraavia asioita 

  • mielekäs tekeminen
  • lisää tuloja
  • kuuluminen työyhteisöön
  • omaehtoisuus

Työhön uppoaminen on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Eläkkeellä työskentely tuo merkitystä, sosiaalista vuorovaikutusta ja myös lisätuloja. Moni kaipaa myös kuuluvuutta työyhteisöön.

Kuitenkin vain alle puolet vastaajista on tehnyt keikkatöitä eläkkeellä. Selkeää estettä ei ole, mutta monille syynä voi olla sopivan työn puute. Työn pitäisi mukautua arkeen ja jaksamiseen. Työtä pitäisi voida tehdä oman aikataulun mukaan.

Joiku of Life on eläkeläishoitajien keikkailuyhteisö, joka toiminnallaan poistaa työnteon esteitä. Joikun kautta keikkaillessa on mahdollista työskennellä joustavasti sopivina annoksina ja täysin omaehtoisesti.

Eläkkeellä työskentely tukee hyvinvointia

Vapaa-ajalla työskentely lisää tutkitusti onnistumisen tunteita. Joutilaisuus ei myöskään sovi kaikille. Helsingin Sanomat uutisoi, että liika vapaa-aika voi olla jopa haitallista.

Kaikki tarvitsevat tärkeää vapaa-aikaa, mutta vain sopivassa määrin. Tutkimukset osoittavat, että ihmisellä on luontainen taipumus suuntautua tuottavuuteen sekä tarve kerätä kokemuksia. 

Joiku of Lifella tunnistamme eläkkeellä työskentelyn merkityksen. Työnteko on parhaimmillaan onnea, joka syntyy merkityksellisyyden kokemuksesta sekä ylpeydestä tehdyn työn jälkeen. 

Haluamme, että keikkailevilla eläkeläishoitajillamme on mahdollisuus keskittyä työntekoon. Keikkalaisemme eli joikulaiset työskentelevät pääsääntöisesti samoissa kohteissa. Työpaikka, kollegat ja asiakkaat tulevat tutuiksi eikä keikkailijan tarvitse omaksua jatkuvasti uuden työpaikan käytäntöjä. 

Tiedämme, että keikkailu eläkkeellä tukee hyvinvointia monella tapaa. Olemme koonneet 10 syytä keikkailla eläkkeellä.

Tasapainoa keikkailun ja vapaa-ajan välillä

Eläkeläiset ovat nykyään hyväkuntoisia ja aktiivisia. Eläkevuosiin kaivataan haasteita, joissa voi käyttää osaamistaan, oppia ja kehittyä. 

Unelmatyö sopii omaan jaksamiseen ja muuhun elämään. Ilmarisen tutkimuksen mukaan monelle sopiva työmäärä olisi 2–3 päivää viikossa.

Olennaista on, että eläkkeellä työskentely olisi omaehtoista ja itse valittua. Joikulaiset saavat itse määrätä, milloin oma kalenteri on auki keikoille. Keikkakutsun voi vapaasti joko hyväksyä tai hylätä. Vaikka päivä olisikin ollut auki, kutsusta voi silti kieltäytyä ilman huonoa omaatuntoa.

Jokaisen eläkeläisen arki on yksilöllinen. Joikulaiset työskentelevät vaihtelevasti parista kerrasta kuukaudessa viiteen päivään viikossa. Töihin kutsutaan tapauskohtaisesti nopeaan tarpeeseen tai lähipäiville ja -viikoille. Joskus vaikkapa sijaisuuksista voidaan sopia muutamaksi kuukaudeksi eteenpäin. 

Raha ei ratkaise, mutta motivoi

Oma taloudellinen tilanne mietityttää joka kolmatta eläkeläistä Ilmarisen tutkimuksen mukaan. Tulotason nostaminen kiinnostaa erityisesti naisia. Naiset saavat usein pienempää eläkettä ja he asuvat myös useammin yksin. 

Keikkailemalla saa rahaa muihin haaveisiin, vaikkapa matkakassaan tai käyntiin kampaamossa tai teatterissa. Vanhuuseläkkeellä tulorajoituksia ei ole, ansaita saa niin paljon kuin haluaa. Olemme hyvin perillä eläkkeellä ansaitsemisen periaatteista ja osaamme neuvoa keikkailusta kiinnostuneita.

Eläkkeellä ansaitsemisen täytyy olla mutkatonta ilman ylimääräisiä välikäsiä. Joiku tekee keikkailijan kanssa työsopimuksen, huolehtii paperitöistä, vastaa työnantajavelvoitteista ja maksaa palkan tilille. 

Unelmien työyhteisöstä voimaa

Eläkeläiset haluavat kuulua työyhteisöön. Satunnaisena keikkailijana työyhteisö voi kuitenkin jäädä etäiseksi. 

Arvostamme keikkailijoitamme, ja on kunnia-asia saattaa heidät yhteen. Keräämme yhteisiä kokemuksia myös työn ulkopuolella joikulaisten omana yhteisönä.

Joikulaiset saavat nauttia yhteisistä lämminhenkisistä tapahtumista. Vaikka jokainen keikkailee tahollaan, vietämme runsaasti aikaa yhdessä. Vierailemme, nautimme monenlaisista tempauksista sekä muistamme hemmotella myös itseämme. 

Joikulaisia on yli kuusikymmentä, ja tyytyväisten hoitajien määrä vain kasvaa. Voi lukea joikulaisten kokemuksista täältä.

Kohti eläkevuosien unelmatyötä

Eläkeläisten työntekoon kaivataan yleistä asenteiden muutosta. Keikkailun on oltava aidosti omaehtoista ja joustavaa. Muokkaamme työn elämäntilanteeseen sopivaksi. 

Joiku of Life tuntee keikkailijansa ja kulkee mukana tukena sekä kannustajana. Aloitamme tutustumalla sinuun. Etsimme sopivan työpaikan, tuemme keikkapaikkaan tutustumisessa ja kuljemme rinnalla työyhteisönä.

Kaikki alkaa osallistumalla hemmottelu- ja infopäivään. Tule tapaamaan meitä, hemmottelemaan hieman itseäsi ja tutustumaan joikulaisuuteen paremmin.